Door: Kiyara Roost

Afgelopen dinsdag waren we te gast bij de Rabobank waar de avond in het teken stond van ‘Funding’. Deze vierde thema-avond werd verzorgd door de heren Cas en Jorn. Het eerste gedeelte van de avond stond de vraag ‘waar kijkt de Rabobank naar bij de beoordeling van een financieringsaanvraag?’ centraal. Ook werd er met ons gedeeld waar de Rabobank naar kijkt bij de beoordeling van een ondernemingsplan. Deze onderwerpen waren in een competitievorm gegoten door middel van een Kahoot-quiz. Vragen over rentabiliteit, cashflow, solvabiliteit, primaire zekerheden en risicofactoren in het ondernemingsplan gaven ons een beter beeld over wat je moet hebben overdacht, voor je naar de bank stapt. Aangezien de hoogste score bij de Kahoot-quiz het goede antwoord op de helft van de vragen betrof, kan ik wel stellen dat we allemaal veel hebben bijgeleerd deze avond. Een leuke bijkomstigheid was dat Cas en Jorn zelfs voor prijzen hadden gezorgd voor de winnaar en runner-up.

Het tweede gedeelte van de avond kregen we de gelegenheid om een financieringsavontuur uit eerste hand te horen van Proforto (proforto.nl). Proforto heeft op het moment het grootste assortiment bedrijfskleding in Nederland en groeit snel. Proforto gaf aan dat een liquiditeitsprognose belangrijk is. Zo weet je waar je aan toe bent en wat je nodig hebt. Op deze manier kun je een investeringsplan maken. Proforto heeft in eerste instantie zelf naar investeerders gezocht. Dit kost wel veel tijd maar je leert heel veel over je eigen bedrijf. Proforto raadde ons aan vooral zelf te onderhandelen en niet d.m.v. tussenpersonen aangezien deze mensen ook eigen belangen hebben. Verder wil je zo min mogelijk van je eigen bedrijf weggeven maar je wil ook betrokkenheid van investeerders. Op deze manier heb je ook steun wanneer het wat minder goed gaat. Ze hebben dit verwezenlijkt door aandelen met agio uit te geven aan investeerders (alleen een minderheidsbelang). Hierna zijn ze naar de Rabobank gestapt. Voor de bank is het risico om te financieren nu kleiner geworden aangezien er ook aandeelhouders zijn. Ze hebben dan ook weer een lening gekregen om hun groei te financieren.

Enkele tips die de mannen van Proforto nog hadden was dat je zelfs in een vroeg stadium al op zoek moet gaan naar funding, je moet jezelf misbaar maken en niet alles zelf doen.

Zo zijn er op deze avond verschillende mogelijkheden van funding aan bod gekomen en de manieren waarop ze kunnen worden gecombineerd. Particuliere investeerders en de bank maar ook crowdfunding (170 miljoen in 2016 in Nederland) is een optie. Hier noemde de Rabobank ook een platform voor: moneymeetsideas.nl. Verder biedt de Rabobank naast hulp bij crowdfunding ook hulp bij subsidies. Voor meer algemene informatie kunnen jullie ook terecht op ikgastarten.nl.